Aambeien : Nooit om in te snijden!

Nog altijd worden aambeien geopereerd! Dit is in schril con-trast met de mening van de meest gespecialiseerde beroepsver-eniging in Europa op het gebied van de prokologie (aandoenin-gen van de anus/endeldarm), de Duitse Colo-Proctologie v-ereniging. De Veenendaalse arts, W.R. Lans, fleboloog en enige full-time proktoloog in Nederland die op grond van strenge toelatingseisen erkenning kreeg van deze beroepsvereniging, vertelt met veel enthousiasme, maar ook met de nodige scepsis over zijn vak.

"Door gêne en aangemoedigd door talloze advertenties worden anale klachten (bloed, jeuk, afscheiding, pijn) veelal met zelfmedicatie behandeld en dat terwijl b.v. pijn nooit door aambeien veroorzaakt wordt en andere klachten ook door kloof-jes, eczeem, anusscheurtje, fistel, darmontsteking, poliep of kwaadaardige gezwellen kunnen ontstaan. Gaat een patiënt naar een arts, dan moet er goed onderzoek plaatsvinden. Door een zelf ontworpen onder-zoeks-stoel hoeven patiënten bij ons niet meer "op handen en knieën" te zitten, zo stelt Lans. Een goed onderzoek omvat kijken, voelen met de vinger (toucheren) en met een anuskijker in de endeldarm kijken. Toucheren is alleen zinvol om poliepen en gezwellen uit te sluiten. Aambeien zijn nl. niet te voelen, alleen met de kijker te zien"

Oorzaak:

Eigenlijk zijn al deze klachten zonder operatie te behandelen. Bijvoorbeeld het behandelen van aambeien kan altijd pijnloos met behulp van injecties of elastiekjes. Een operatie is dus nooit nodig. Toch is het alleen behandelen van een aambei eigenlijk slechts symptoombestrijding. Ook een aambei heeft een oorzaak. Deze is meestal te vinden in de irritatie/ontsteking van de darm. " Doordat ik als gespecialiseerd proktoloog ook deze oorzaak door een speciaal onderzoek op kan sporen en vervolgens met een tijdelijk dieet kan behandelen, is er in 90 tot 95 % van de gevallen definitieve genezing mogelijk", aldus Lans. Ook fistels kunnen meestal met een speciale "draadjesme-thode" zonder mes behandeld worden.
Het is jammer dat nog steeds, en niet alleen door patiënten, elke anale klacht onder de noemer "aambeien" wordt samengevat. Veel leed zou voorkomen kunnen worden als mensen eerder des-kundige hulp zouden inroepen.

Drs. Lans is geneesheer-directeur van de landelijk actieve Polikliniek voor Proktologie (aambeien etc.) en Flebologie (spataderen, open benen, kleine oppervlakkige adertjes, bloed-vatvernauwing en pijn in de benen) te Veenendaal. Voor nadere inlichtingen of het maken van afspraken kunt u bellen: 08385-42311 of schrijven naar Stationssingel 50, 3901 XK Veenendaal

BRON: Gezondheid (huis aan huis blad) september 1993