Kliniek voor verwijderen aambeien jaar in Veenendaal

Van een onzer verslaggevers.

Veenendaal - Precies een jaar behandeld drs. W.R. Lans in zijn praktijk aan de Stationssingel in Veenendaal nu patiënten met aambeien en spataderen . In dat jaar ging het Lans niet slecht af. " Het aantal patiënten is zeer sterk gestegen", vertelt hij. "Ik begon hier alleen en nu heb ik er al twee assistenten bij. En als mijn praktijk zo doorgroeit, dan moet ik er in de toekomst ook nog een collega-arts bij hebben."
Lans startte een jaar geleden een kliniek in Veenendaal, omdat deze gemeente centraal in Nederland ligt. Die centrale ligging is volgens hem van belang, omdat er naast zijn praktijk nog maar één andere in Nederland is. "Ik verwachtte dus patiënten uit heel Nederland te krijgen. Dat gebeurt ook. Ze komen bijvoorbeeld van Terschelling, Schiermonnikoog, maar ook uit Maastricht. Het is daarom zo fijn, dat ik hier vlak bij het station zit, want heel veel mensen komen met de trein."
Als er eventueel nog een collega-arts bijkomt, dan wordt de praktijkruimte volgens Lans aan de kleine kant. Hij zou dan eventueel moeten verhuizen, want zijn huidige onderkomen mag hij van de gemeente niet vergroten. Om een verhuizing zit hij evenwel niet te springen, omdat dat waarschijnlijk betekent, dat hij dan niet meer bij het station zit. "En dat is nu juist zo gunstig vanwege het grote aantal patiënten dat per trein komt," zegt hij.

Opereren

Het feit, dat de arts mensen uit heel Nederland in zijn behandelruimte krijgt, komt volgens hem, omdat hij de aambeien en spataderen verwijdert zonder te opereren. "Omdat ik niet opereer zijn mensen na de behandeling klaar en hoeven ze niet een week in een ziekenhuis te liggen. Bovendien als ze dan thuis komen, moeten ze vaak ook nog twee weken op bed blijven. Vooral zakenmensen hebben daarvoor niet de tijd. Mijn behandelingsmethode biedt dus uitkomst."
Zijn twee specialismen, proktologie (behandeling van de aambeien of wel algemeen de anus) en flebologie (verwijderen van spataderen), worden in de medische wereld niet als erkende richtingen gezien. Er zijn dan ook geen opleidingen voor. Lans leerde het vak bij een collega-arts, de tweede praktijk in Nederland op dit gebied, en in Duitsland, waar beide takken wel worden erkend. Intussen heeft Lans wel bereikt, dat enkele ziekenfondsen, waaronder Rijn-IJsselland voor Veenendaal en omstreken, de kosten vergoedt. Omdat zijn beide specialismen niet erkend zijn, kon Lans ze ook niet aan de universiteit studeren. Hij volgde wel de basisstudie medicijnen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, maar volgde dus verder geen vervolgopleiding.

Verschil

Lans vertelt tot slot in het kort wat het verschil is tussen zijn behandeling van aambeien en de spataders en de manier waarop specialisten in ziekenhuizen deze kwalen behandelen. "In het ziekenhuis worden ze operationeel verwijderd, terwijl ik ze gewoon poliklinisch aanpak. Aambeien spuit ik weg of verwijder ze via een elastiekje en ook spataderen verwijder ik door middel van spuiten."

Bron: Dagblad de Vallei, dinsdag 19 maart 1991.