Polikliniek voor proktologie en flebologie

Lans: "Een mens is niet gemaakt om in te snijden!"

Hilversum - In Veenendaal is sinds maart van dit jaar een landelijke polikliniek geopend voor proktologie en flebologie. De initiatiefnemer van dit behandelcentrum is de arts W.R. Lans, die ervaring heeft opgebouwd in een soortgelijk behandelcentrum. De polikliniek is ten eerste gespecialiseerd in proktologie; de behandeling, zonder operatief ingrijpen, van aambeien en andere anale klachten zoals fistels, eczeem en abcessen. Ten tweede is de kliniek gespecialiseerd in de flebologie; het eveneens zonder opereren behandelen van spataderen, aderontstekingen, trombose, open benen, bloedvatvernauwing en pijn in de benen.
De proktologie houdt zich bezig met afwijkingen in en om de anus. Eén op de vier mensen lijdt in zijn leven wel eens aan anale klachten. Deze klachten zijn vaak meer lastig (soms erg lastig) dan gevaarlijk. "Een mens met een gezonde anus is zich niet bewust van het bezit daarvan. Zodra er klachten op gaan treden betekent dit dat er in de veelheid der structuren een afwijking is ontstaan. De meest voorkomende proktologische klachten zijn: bloedverlies, jeuk (schrijnen of branden), afscheiding, pijn, stoornis in de ontlasting, gevoel van aandrang, winderigheid en knobbels en zwellingen om de anus", vertelt de heer Lans desgevraagd. "Veel mensen denken bij pijn aan de anus meteen aan aambeien; als men pijn aan de anus heeft, heeft mens misschien wel aambeien, maar in ieder geval ook iets anders. Bij aambeien wordt een onderscheid gemaakt tussen inwendige-en uitwendige aambeien.

Deze laatste groep ontstaat door stuwing in de vaten rondom de anus en komt zelden voor. Inwendige aambeien ontstaan door een pijnloze vergroting (overvulling met bloed) van het normaal aanwezige inwendige zwellichaam. Voor de behandeling van aambeien bestaan verschillende mogelijkheden:

  1. Het wegnemen van de oorzaak door regulering van de ontlasting (niet door middel van laxeermiddelen
  2. Scleroseren; het inspuiten en daardoor laten verschrompelen van de aambeien
  3. Het afbinden van de aambeien met elastiekjes
  4. Bevriezen
  5. Infrarood behandeling
  6. Opereren
  7. Oprekken van de anus

In mijn polikliniek wordt praktisch nooit geopereerd, dit tegen de geldende normen in; een mens is naar mijn mening niet gemaakt om in te snijden! Ook van het oprekken van de anus ben ik geen grote voorstander; de anus wordt zover opgerekt dat er een reëel gevaar bestaat op het beschadigen van de sluitspier, met als gevolg het niet kunnen ophouden van de ontlasting. Methode 2 en 3 brengen de zwellichamen terug tot normale afmetingen; door tevens de oorzaak te behandelen is de kans op terugkomen nihil.

Flebologie

De flebologie houdt zich bezig met de aandoeningen van de bloedvaten, met name de aderen van de benen. Ongeveer 50% van de bevolking heeft in min of meerder mate aderaandoeningen. In Nederland hebben bijna 100.000 mensen een open been en zijn er ongeveer 300.000 mensen door aderziekten arbeidsongeschikt." Met recht mag er dus gesproken worden van een volksziekte. Het behandelen van deze volksziekte is vaak niet zozeer een cosmetische therapie, maar ook een voorzorgsmaatregel die ergere aandoeningen op langere termijn kan voorkomen. De flebologie omvat de behandeling van spataderen, besenreiser (kleine oppervlakkige blauwe of rode bloedvaten aan de benen), aderontstekingen, trombose, open benen, bloedvatvernauwing en pijn in de benen.

Behandeling

De behandeling in de polikliniek, waarvoor doorgaans enkele consulten nodig zijn, worden inmiddels vergoed door verschillende ziekenfondsen. ,,De behandeling is zo patiënt-vriendelijk, dat de dagelijkse werkzaamheden daarbij gewoon kunnen worden voortgezet", besluit de heer Lans.

Inlichtingen

Voor inlichtingen over de polikliniek van de heer Lans en/of afspraken kan men bellen naar 08385-42311. Brochures waarin uitleg wordt gegeven over de behandelingsmethoden van proktologie en flebologie kan men aanvragen bij: W.R. Lans , Stationssingel 50, 3901 XK Veenendaal (poszegel bijsluiten à ¦ 1,50 bijsluiten).

Bron: Goois Weekblad, 4-5 juli 1990