Uitwendige aambeien bestaan niet!

Nog altijd wordt elke anale klacht en niet alléén door patiënten, onder de noemer "aambeien" samengevat! Ten onrechte, aldus de mening van de Veenendaalse arts proktoloog/fleboloog W.R. Lans. Deze arts is op grond van strenge toelatingseisen als enige Nederlander gekwalificeerd lid van de op het gebied van de proktologie (aambeien) meest gespecialiseerde beroepsvereniging in Europa, de Duitse Colo-Proctologie vereniging.

Een inwendige aambei kan zo groot zijn dat deze met de ont-lasting mee naar buiten komt, in ernstige gevallen ook met bukken of tillen. Zij zijn dan terug te duwen. Zo'n aambei is dan nog steeds een inwendige! Uitwendige knobbels aan de anus zijn huidplooien, stolsels in de vaten rond de anus (thrombose), poliepen of een abces. Allemaal afwijkingen die een proktoloog behandelt. Het stellen van de diagnose aambeien kan echter nooit van buitenaf, maar moet met behulp van een anuskijker. Te voelen zijn aambeien namelijk ook niet.

Nooit pijnlijk.

Daarmee komen we op een andere stelling van de anusspecia-list: aambeien zijn nooit pijnlijk. Een aambei ligt in de anus boven de grens van het gevoel. Pijn aan de anus wordt veroorzaakt door kloofjes, eczeem, anus-scheurtjes, fistels, darmontsteking of poliepen. De behan-de-ling van aambeien, zo volgt hieruit is dus altijd pijnloos, en kan met behulp van injecties of elas-tiekjes altijd zonder operatie!

"Doordat ik als gespecialiseerd proktoloog ook de oorzaak door een speciaal onderzoek op kan sporen én kan behandelen is de behandeling géén symptoom-be-strijding maar een in bijna alle ge-vallen definitieve therapie", aldus Lans. Mensen met anale klachten (bloed, jeuk, afscheiding, pijn) zouden er goed aan doen deskundige hulp in te roepen en niet zelf te dokteren of genoegen te nemen met géén of oppervlakkig onderzoek van de anus. Ook fistels kunnen meestal met een speciale "draad-jesme-thode" zonder mes behandeld worden. Veel leed zou dan voorko-men kunnen worden.

Drs. Lans is geneesheer-directeur van de landelijke actieve Polikliniek voor Proktologie (aambeien etc.) en Flebologie (spataderen, open benen, kleine oppervlakkige adertjes, bloed-vatvernauwing en pijn in de benen).

BRON: Gezondheid (huis aan huis blad) oktober 1994.