Veenendaalse proktoloog en fleboloog krijgt patiënten uit het gehele land:

"Na vijf jaar komt in medische wereld eindelijk meer begrip".

Door Gerard Gerritse

Veenendaal - Een proktoloog houdt zich bezig met afwijkingen in en om de anus, een fleboloog met aandoeningen van de bloedvaten. De Veenendaalse arts doctorandus W.R. Lans doet beide nu vijf jaar en zo te merken met veel plezier. "Proktoplezier" zoals hij het zelf noemt. Een verhaal over aambeien en spataderen, de fabeltjes die daar vaak de ronde over doen en de volgens Lans verkeerde aanpak hiervan door veel medici.

"De inzichten over aambeien zijn verkeerd" stelt Lans stellig. "Aambeien zitten inwendig en zijn niet te voelen. Ze zijn ook niet met medicamenten weg te krijgen, alleen de symptomen pak je er mee aan. Aambeien geven zelf geen jeuk of pijn maar de vochtafscheiding die er door ontstaat geeft irritatie aan de buitenkant". De Veenendaalse arts wil niets van opereren weten als het gaat om aambeien en vindt het oprekken van de anus "misdadig", twee methoden die veel ziekenhuizen toepassen.
Veel mensen vinden het nog steeds wat gênant om over aambeien en alles wat daar mee te maken heeft, te praten. Lans heeft daar geen enkele moeite mee en stelt dat het meestal gaat om een onschuldige aandoening die op een eenvoudige manier goed te behandelen is. "Het is vaak erg lastig maar niet gevaarlijk. Meestal wordt ieder ongemak rond de anus betiteld als aambeien, vaak is er echter wat anders aan de hand. Pijn duidt bijvoorbeeld niet op aambeien". Zo kan het bijvoorbeeld ook gaan om anaal trombose, fistels, papillen, poliepen en gezwellen.
Proktologie is een in Nederland niet bestaand specialisme en toe Lans zich als zodanig in Veenendaal vestigde, werd hij in de medische wereld slecht ontvangen. Nu, na vijf jaar, bespeurt hij eindelijk wat meer begrip. Overigens niet zo vreemd dat collega-medici Lans niet met open armen ontvingen. De arts veegde enkele "beproefde" methoden, nog steeds toegepast in ziekenhuizen, resoluut van de tafel als verkeerd en onzin. Patiënten wisten echter al snel de weg naar de Veenendaalse praktijk te vinden en volgens Lans komen nu uit heel Nederland, van Terschelling tot Maastricht, uit België en zelf uit het Duitse Kassel.

Enige proktoloog en fleboloog in Nederland.

Een proktoloog is gespecialiseerd in een heel klein deel van het menselijke lichaam, de laatste 20-30 centimeter van de darm, de anus en het gebied er direct omheen. Lans studeerde in 1985 af als arts, werkte in enkele praktijken en kwam in Duitsland in aanraking met proktologie en flebologie. Die aanpak sprak hem aan en Lans pakte de studie weer op teneinde zich hierin te specialiseren. De Veenendaalse arts is nog steeds de enige proktoloog en fleboloog in ons land die gekwalificeerd lid is van de Duitse proktologie-vereniging. In Duitsland is dit een erkende specialisatie en de vereniging stelt strenge eisen aan haar leden.

"Je bent verplicht naast je studie stage te lopen na je studie moet je je steeds weer bijscholen, je lidmaatschap ben je anders zo kwijt" geeft Lans aan. " Het is net als bij de hotel-sterren, je moet elk jaar een bepaald aantal punten halen".
Volgens Lans hebben tussen 3,5 en 4 miljoen Nederlanders anale klachten en veel mensen modderen maar wat aan met zetpillen en dergelijke. Omdat de Veenendaler de enigste op zijn gebied is in ons land, staat hij zeven dagen per week voor patiënten klaar. Wekelijks komen er zo`n 25 nieuwe patiënten bij.

Volgens Lans is de voeding heel belangrijk. Bij klachten schrijft hij dan ook regelmatig een dieet voor om de darm tot rust te laten komen. Daarnaast laat hij aambeien verschrompelen door inspuiting, bindt ze af, bevriest ze of behandelt het met infrarood. De specialist stelt dat het eenvoudige, goedkope, patiëntvriendelijke en afdoende behandelingen zijn. Steeds meer ziekenfondsen gaan de behandelingen van Lans vergoeden.
Kan Lans, als proktoloog het hele jaar door werken, als fleboloog kan dat alleen als het niet te warm is. "Bij de behandeling van spataderen gaan we zwachtelen en het is niet zo`n pretje om bij hoge temperaturen met zwachtels te lopen". Naast spataderen behandelt de Veenendaler onder andere aderontstekingen, trombose, open benen, bloedvatvernauwingen en pijn in de benen.

BRON: Barneveldse krant 29 april 1995.