Spataderdeskundige dokter W.R. Lans waarschuwt:

"Stel de behandeling van spataderen niet uit!"

Volgens drs. W.R. Lans, arts/fleboloog (spataderdeskundige) in Veenendaal, zijn spataderen heel vaak te voorkomen. En lukt dan niet? Dan adviseert hij die spataderen in ieder geval te laten behandelen. Zelfs wanneer ze weinig of geen klachten geven.
Er zijn nog steeds veel huisartsen, die tegen hun patiënten zeggen: ' Wacht maar met behandelen totdat je er last van krijgt.' Maar dat is, in mijn ogen, een volkomen verkeerd advies. Naar mijn mening moet je namelijk elke spatader behandelen, ter voorkoming van complicaties op latere leeftijd." Dat is de uitgesproken mening van de arts/fleboloog (spataderdeskundige) drs. W.R. Lans uit Veenendaal, die in zijn kliniek dagelijks patiënten uit het hele land van hun spataderen afhelpt. Als mogelijke complicaties van spataderen noemt dokter Lans: aderontstekingen, trombose (stolselvorming), het kapotstoten van de spatader en het beruchte 'open been'. De grootte van een spatader zegt volgens de Veenendaalse arts/fleboloog niets over de mate, waarin zo'n ader klachten kan veroorzaken. "Mensen met amper zichtbare spataderen kunnen daar soms toch vreselijk veel last van hebben. Klachten, die kunnen variëren van vermoeide benen en een zeurderig, knagend, humeurbedervend gevoel tot opgezette enkel aan het eind van de dag en echt flinke steken 's nachts.

'Wegspuiten, wat is dat?

"Spataderen," legt dokter Lans uit, zijn abnormaal verwijde aderen. Daardoor sluiten de kleppen in die aderen niet meer optimaal en sijpelt er bloed, dat vanuit de benen omhoog wordt gestuwd (richting hart) via die lekkende kleppen terug. Bij zo'n 80% van alle mensen met spataderen is er sprake van een erfelijke aanleg. Dus die spataderen zitten als het ware 'in de familie'. Maar ook te weinig lopen, waardoor de spierpomp in de kuiten (die het bloed omhoog moet stuwen) nauwelijks wordt benut, kan uiteindelijk tot spataderen leiden."
Alvorens hij overgaat tot de behandeling van spataderen, verricht dokter Lans in zijn kliniek altijd eerst een (pijnloos) Doppler-onderzoek. Dit onderzoek, met behulp van ultra geluid, geeft uitsluitsel over de plaats en de mate van de spataderklachten. "Daarna," gaat hij verder, "pas ik bij verreweg het grootste deel van mijn patiënten de zogeheten sclero-compressie therapie toe. Dat wil zeggen:ik spuit een soort alcoholoplossing in die spatader en zwachtel dat been vervolgens meteen in. Dat middel prikkelt de vaatwanden en die zwachtel zorgt ervoor dat die vaatwanden daarna verkleven. Uiteindelijk 'verdroogt' zo'n spatader dan en wordt-ie door het omliggende weefsel helemaal 'afgebroken'. In slechts 5% van alle gevallen, zo weet ik inmiddels uit mijn praktijkervaring, is het nodig om een spatader operatief te laten verwijderen. En het standaard opereren van alle spataderen beschouw ik dan ook als je reinste flauwekul. Dat levert alleen maar onnodige littekentjes op."

Bron: Beterschap april 1994.