"Oprekken van anus misdadige ingreep".

De Nederlandse medici lopen op het gebied van anale aandoeningen ver achter op de Duitse. Dat vindt een van de weinige Nederlandse specialisten op dit terrein, de proktoloog drs. W.R. Lans is in Veenendaal een behandelcentrum begonnen voor patiënten met dergelijke klachten.

De proktologie is de behandeling van anale klachten. "Het wordt in Nederland nog steeds beschouwd als iets vies", zegt Lans. " En dat terwijl er zo`n vier miljoen Nederlanders zijn met anale klachten. In Duitsland is de proktologie een specialisme".

Een van de meest voorkomende anale klachten wordt veroorzaakt door aambeien. Lans vindt dat dit probleem in Nederland verkeerd wordt behandeld. "Als een patiënt ermee bij een chirurg komt, denkt hij in de huidige praktijk aan drie mogelijkheden. De eerste is een operatie. Dat helpt meestal slechts tijdelijk, want de klachten komen na een tijdje terug. Dat komt doordat de chirurg niet zoekt naar de oorzaak van de klachten, maar alleen de gevolgen probeert op te lossen."
"De tweede mogelijkheid, die sommige chirurgen verkiezen, is het oprekken van de anus. Dat is naar mijn mening een misdadige ingreep; het hoort in een normale moderne medische handelwijze niet thuis. Mensen van wie de anus is opgerekt, kunnen namelijk vaak op latere leeftijd hun ontlasting niet meer ophouden. Dat effect heeft de derde methode, het insnijden van de anus, soms ook; zij het in mindere mate."
Lans gebruikt een methode om aambeien te behandelen, die volgens hem bij 90 tot 95% van de patiënten een blijvende genezing oplevert.
" De mensen worden niet geopereerd. Ik kan de opgezwollen aambeien inspuiten met een chemische vloeistof, waardoor ze tot normale proporties krimpen. Of ik bind elastiekjes om een deel van de aambei, waardoor dat stukje afsterft." Beide methoden zijn volgens hem pijnloos.

BRON: Nieuwsblad van het Noorden, 12 maart 1990.