AAMBEIEN? TRAIN JE ANUS

Aambeien, meer dan twee miljoen mensen in ons land hebben er wel eens last van. En gebruiken jaarlijks voor ruim tien miljoen aan zalfjes en pillen. Onzin, zegt proktoloog Willem Lans, deskundige in afwijkingen in en rond de anus. Zijn remedie? De anaalstick. Sinds kort op de markt.

AAMBEIEN? TRAIN JE ANUS! (door Irene Verhiel)“Veel mensen die in mijn praktijk komen klagen: “Dokter ik heb zo`n pijn aan mijn anus. Zal wel aambeien zijn`. Nou, dat kan niet`, zegt Willem Lans, "aambeien doen geen pijn.”

De arts uit Veenendaal runt een praktijk voor proktologie en flebologie, voor alle aandoeningen in en om de anus (proktologie) en de bloedvaten, met name in de benen (flebologie)

“Als je pijn hebt, kun je best aambeien hebben, maar is er altijd ook iets anders aan de hand. Dan zitten er kloofjes of scheurtjes rond de anus, is er een ontsteking of een fistel en soms zijn er ook poliepen. Wie pijn heeft of bloedverlies in het anusgebied, kan beter eerst naar de huisarts gaan om erachter te komen wat er precies aan de hand is, voordat hij zelf gaat dokteren met allerlei pillen en zalfjes."

Lans hoopt dat die huisarts en specialisten in de toekomst vaker de anaalstick gaan voorschrijven, die sinds kort op de markt is. Zelf heeft hij er al heel wat patiënten mee geholpen.

Toen Lans in 1986 afstudeerde had hij weinig puf zich aan te sluiten bij het leger van tweeduizend werkloze basisartsen. Via de flebologie kwam hij in Duitsland in aanraking met de proktologie waarin hij zich verder specialiseerde. Terwijl het vak in Nederland nog steeds niet helemaal serieus meetelt, zijn er over de oostgrens ruim tweehonderd artsen proktologisch actief. Lans is de enige fulltime proktoloog in Nederland. Maar sinds de arts zelf kampt met een hernia en gewrichtsklachten, is zijn praktijk nog maar twaalf uur in de week geopend voor uitsluitend de proktologie. Lange wachtlijsten zijn het gevolg. Gelukkig kunnen patiënten ook terecht in Duitsland, zoals bij dokter H. Kűppers Gummersbach achter Keulen.


De anaalstick is een Duitse vinding. Lans deed uitgebreid onderzoek naar de werking van de staaf en het apparaat bleek geschikt bij veel anale aandoeningen, met name bij kloofjes rond de anus en bij anusscheurtjes. Maar liefst tachtig procent van de proefpersonen had er baat bij. ”De sluitspier” legt Lans uit, ”zorgt in principe voor grove afsluiting van de darm, voor de fijnere afsluiting is een zwellichaam vlak achter die sluitspier verantwoordelijk. Is de darm geïrriteerd of ontstoken, dan zwelt die vanzelf op. Dat gebeurt op de plek waar dat het beste kan: in het zwellichaam, dat daarbij vol geperst wordt met bloed en uitrekt. Zo ontstaan dus aambeien of in wetenschappelijke termen hemorroïden. Het zwellichaam is bedekt met een slijmvlies, dat gevoelloos is waardoor aambeien dus geen pijn kunnen doen. Mensen hebben wel last van jeuk, of een schrijnend of branderig gevoel. Ook een constante aandrang, vlekken in het ondergoed en helderrood bloedverlies bij de ontlasting kunnen wijzen op aambeien. Het met bloed volgelopen weefsel van de aambei is opgerekt en daardoor dunner, zodat je sneller kans loopt op kloofjes of een wondje.”

Aambeien zijn er in diverse gradaties, van eerstegraads tot vierdegraads, van een lichte zwelling tot aan aambeien die naar buiten komen. Bij die laatste vorm wordt het zwellichaam zo groot dat de ophangbanden kapot gaan en dat is het moment waarop die aambeien met de ontlasting, of soms door bukken of zwaar tillen, naar buiten komen.

“Daarmee,” zegt Lans, “raken we meteen aan de oorzaak van de aambeien, een darmiritatie. Een tijdelijk vezelarm dieet, kan al veel rust in de darm geven. Tegen aambeien bestaan allerlei pillen en zalven, die allemaal niks helpen”.

De anaalstick is bedoeld om de anus te trainen. Lans: “Met het inbrengen van de stick rek je de anus op tot een normale fysiologische maat, waarna je de anus beurtelings tien seconden aanspant en ontspant, zo`n tien minuten per dag. Dat zorgt voor een betere doorbloeding van de sluitspier. Het opgehoopte bloed in de aambei kan afgevoerd worden zodat de zwelling slinkt. Ook wordt het hele gebied rond de anus door dat trainen veel soepeler en elastischer."

Bij grotere aambeien is ingrijpender actie nodig. Operaties zijn volgens Lans echter onnodig. De proktoloog kiest er liever voor grotere aambeien weg te spuiten, het zogeheten scleroseren, of af te binden. Het wegspuiten gebeurt met een soort alcoholoplossing waardoor de aambei verschrompelt. Het afbinden gaat met elastiekjes zodat de aambei niet meer doorbloedt wordt en afsterft. Na veertien dagen valt hij spontaan af.

Voor kleinere aambeien zweert Lans bij de anaalstick. Die is in twee diktes verkrijgbaar. De stick kan het best ingebracht worden met een speciale zalf. Vaseline gaat ook, maar de speciale HemorCare anaalzalf is veel gladder en bevat bovendien enkele stoffen die de jeuk verlichten.” Inbrengen kan het best liggend op de zij, de stick parallel aan de wervelkolom houdend. Het inbrengen moet zonder kracht en pijn gebeuren. De stick kan ook verkoelend werken, door hem voor tweederde met water te vullen en voor gebruik even in het vriesvak te leggen. Dan voelt het inbrengen prettiger."


De anaalstick is verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Kan het kwaad als iemand die last heeft van aambeien of andere anale klachten de stick zelf aanschaft? Lans: “In principe is daar niks op tegen, alle andere anti-aambeimiddelen zijn ook vrij te koop. Bij lichte zwellingen valt de stick te proberen, maar als de klachten na twee tot zes weken nog niet verdwenen zijn, moet men in ieder geval naar de dokter”.


[P8] De anaalstick is verkrijgbaar bij drogist en apotheek en kost 19,95 euro. De Hemorcare anaalzalf kost 17,95 euro. De artikelen zijn ook direct te bestellen bij Liberty Health Care, tel 035-5480548, of via internet op www.liberty.nl. Dokter Lans heeft een website: www.drlans.nl.
bron: Dagblad de Limburger, rubriek Gezondheid, 1 mei 2002